Telefon:

Név:

E-mail cím:

Hospice a Szent László Kórházban

A Tűzmadár Alapítvány komplex pszichoszociális intervenciójával támogatja a rákbetegeket a betegséggel való megküzdésben, illetve hozzátartozóikat, akik a betegség során felmerülő problémák, érzelmi terhek megoldásához, feldolgozásához várnak segítséget! A Tűzmadár Házban a segítő szakmákat képviselő szakemberek csoportja várja az érkezőket és javasol a lehetőségek szerint a személynek megfelelő kezelési tervet. A Tűzmadár Ház, a pszichoszociális problémákkal küzdők krízis központja, szoros együttműködésben dolgozik a Szent László Kórház Onkológiai Centrumával és az ezen belül működő Onkológiai Ambulanciával. Az Onkológiai Centrumból érkező betegek esetében mód van a kezelő orvosokkal is a szorosabb együttműködésre, konzultációra.

A szoros együttműködés május óta a kórház területén működő Hospice házat is érinti. A végstádiumú betegek életminőségének megtartása és a magas szintű ápolás biztosítása érdekében javasoljuk a Hospice igénybe vételét, ott ahol a beteg, a kezelő orvos és a család döntése alapján erre szükség van.

Mi a hospice?

A hospice ápolási filozófiája szerint, a haldoklás és a meghalás is az élet része, ezért a betegek számára erre az időszakra is szeretetteljes, elfogadó közeget kell biztosítani. Mivel a legtöbb végstádiumú daganatos beteget normál kórházi keretek között ápolják, vagy haza bocsájtják, előfordulhat, hogy a betegek nehezen kapják meg azt a figyelmet és törődést, amelyre szükségük lenne. Problémás lehet a betegek otthoni ápolása, hiszen ez a feladat gyakran egyetlen embert terhel, aki sem szakmailag, sem érzelmileg nem elég felkészült erre a feladatra. A hospice célja, hogy ezt az időszakot a beteg otthonos közegben, de megfelelően képzett ápolókkal körülvéve tölthesse el.

Kinek javasoljuk?

A Hospice Ház szolgáltatása végstádiumú daganatos betegek ellátására és ápolására szakosodott. Olyan betegeket várunk, akik aktív kezelésben már nem részesülnek, és otthoni ápolásuk nem, vagy csak nehezen megoldható.

Milyen szolgáltatásokat nyújtunk? A Szent László Kórház Hospice házában az alábbi szolgáltatásokat vehetik igénybe járni tudó, illetve fekvőbetegeink:
  • háromágyas, otthonosan berendezett szobák
  • 24 órás szakápolás
  • elektromos ágyak, amelyeket a betegek maguk is tudnak állítani
  • családias hangulatú közös társalgó
  • televízió, rádió, videó és könyvek
  • dietetikus segítségével összeállított egyénre szabott étrend
A hozzátartozók számára napi látogatási időt biztosítanak, továbbá ők is részt vehetnek a beteg ellátásában és ápolásában. Igény esetén éjszakai bennmaradás is lehetséges a beteg rokon vagy barát mellett.

Az ellátás igénybe vétele napi ápolási díj fizetéséhez kötött. A napi díj összege 800 (nyolcszáz) forint.

Hogyan lehet jelentkezni?

A betegnek tudatában kell lennie, hogy mi a betegsége, milyen stádiumban van, és mit jelent a hospice ellátás. Amennyiben a beteg szabad döntése, hogy a Hospice házban ápolják, a felvételt az alábbi dokumentumokkal lehet elindítani:
  • Betegfelvételi kérelem a beteg és a hozzátartozó aláírásával
  • Orvosi szakvélemény (onkológus szakorvostól)
  • Háziorvos vagy kezelőorvos által aláírt állapotfelmérés
  • Zárójelentések
  • Érvényes TAJ kártya
  • Ápolási díj fizetéséről szóló aláírt nyilatkozat
  • Házi orvosi beutaló vagy kórházi áthelyező zárójelentés
Bővebb tájékoztatást kérni és a Hospice Ház megtekintését az alábbi elérhetőségeken lehet egyeztetni:

Szent László Kórház Hospice (8/A pavilon)

1097 Budapest, Gyáli út 5-7.

Tel: (06 1) 455 81 69, 06 30 691 52 57 (munkanapokon 7.00 – 15.00 óráig)

Vissza az előző oldalra

Előítélet-mentes sorstársak a Tűzmadárban 2013-11-10 19:18

Az egészséges ember a jelent, de jövőjét is csak egészségesként tudja elképzelni. Hárít, minden kórság gondolatától irtózik, még akkor is... részletek