Telefon:

E-mail cím:

Mozgásterápia

Gyógytorna (fizioterápia)

A daganatos betegségek kezelése, a műtétek, a sugár- és kemoterápia egyaránt igénybe veszi a szervezetet. A megváltozott testkép elfogadása, a fizikai erőnlét visszaszerzése, a mozgás- és egyéb funkciók megtartása, a szövődmények megelőzése, bizonyos segédeszközök használatának elsajátítása csak néhány példa az onkológiai fizioterápia által nyújtott lehetőségekből. A gyógytorna jelentősen hozzájárul a jobb életminőséghez és a testi-lelki rehabilitációhoz. A csoportos gyógytorna gyakorlatok célja többek között a mozgáskoordináció fejlesztése és a nyiroködéma megelőzése.

Kétféle gyógytorna foglalkozás közül lehet választani:

Az egyéni gyógytorna Seregély Bea, gyógytornász és mauálterapeuta vezetésével zajlik. Minden héten, szerdai napokon 10:30 és 13:00 között várjuk a gyógyulni, mozogni vágyókat. Az egyéni gyógytorna 30 perc időtartamú, előzetes bejelentkezés, időpont egyeztetés szükséges!

A csoportos foglalkozás "Pilates" kifejezetten daganatos betegek számára kidolgozott, pilates-alapú tornagyakorlatokból áll, Glotz Mária vezetésével.    Bár a gyógytornász elsősorban emlődaganattal műtött, kezelt betegek számára dolgozta ki a 10 alkalomból álló (10x1 óra) tanfolyami programot, de  bárki számára bátran ajánlható, hiszen főként nyújtó, kondicionáló, erősítő gyakorlatokból áll.

Várjuk a jelentkezéseket az egyéni – és csoportos tornára!

A foglalkozást vezeti: Seregély Bea és Glotz Mária
Időtartam: egyéni: heti 1x2,5 órában személyenként 30 perc, előzetes időpont egyeztetés alapján, csoportos: 10 alkalom, heti 2x1 óra
Csökkentett részvételi díj: 3.000Ft/ 10 alkalom és 1000Ft/ egyéni alkalom
Szükséges eszközök: kényelmes sportruházat, torna vagy jógaszőnyeg, zokni

Nordic Walking

A Nordic Walking egy speciális gyaloglásforma. Fontos különbség a séta és nordic walking között a botok használata. Kutatások bizonyítják, hogy a normál sétáláshoz képest a botok használata 30 százalékkal tehermentesíti a csípő- és térdízületeket. Javul a test oxigénellátása, ami a daganatos betegségből való felépülésnél és az egészség megőrzésénél is fontos szempont. A Nordic Walking javítja az állóképességet, oldja a nyak és váll izmainak feszülését. A jobb vérkeringés révén segíti az agy oxigénellátását. Az izületek hajlékonyabbá, az izmok erősebbé válnak.

Helyszín: a Tűzmadár Ház előtt és a Szent László Kórház területe
A foglalkozást vezeti: Bisztrai György
Csökkentett részvételi díj: 300Ft/alkalom
Szükséges eszközök: kényelmes sportruházat (A foglalkozás vezetője a foglalkozás időtartamára a botokat is rendelkezésre bocsátja.)

Csikung, Do-In, Jóga

A csikung ősi kínai önfejlesztő mozgásgyakorlatok rendszere, amely testi, lelki (érzelmi) és szellemi erősítésünkre szolgál. A csikung a fizikai testünkön belüli energia általunk tudatosan irányított áramoltatásának művészete. Ezt a megfelelő testtartással, a mozdulatok és a légzés összehangolásával, valamint az energia keringetésére irányuló figyelemmel érjük el. A hagyomány szerint a csikung elsősorban az energiarendszerre hat, és azon keresztül fejti ki hatását az egyes szervrendszerekre, így például:

• gazdaságosabbá teszi a keringési rendszer működését;
  • mélyíti a légzést, ezáltal javul a hasi szervek vérellátása;
  • relaxált állapotot hoz létre, ami határozottan segíti a gyógyulási folyamatokat.

A Csikung előnyei közé tartozik, hogy a mozdulatok kifejezetten lassúak, ezért a formagyakorlat elvégzése nem jelent túlzott fizikai megterhelést. A gyakorlatok segítségével képessé válunk a bennünk áramló energiák kiegyensúlyozására, a betegségek megelőzésére, teljesítőképességünk javítására, gyógyulási folyamataink megsegítésére és belső harmóniánk megteremtésére.

A Do-In egyszerű mozdulatokból, nyújtásokból, légzőgyakorlatokból és önmasszázsból álló rendszer, amely segíti testünk-lelkünk harmóniájának megőrzését és öngyógyító erőink aktivizálását.

A Jóga testi és pszichés hatásai egyaránt jótékonyak: csökkenti a fájdalmakat, javítja az emésztést, vitalizál, élénkít. Javul az önkontroll, a pozitívabb beállítódás és az optimizmus erősödése pedig a feszültségünk oldásához is hozzájárul

Helyszín: Tűzmadár Ház
A foglalkozást vezeti: Tóth Ágnes (Csikung és Do-In); Janits Virág és Janits László (Jóga)
Időtartam: Do-In: heti 1x1 óra ; Jóga: 5 alkalom (egy hónapban 3), heti 1x1,5 óra, Csikung: 10 alkalom, heti 1x1,5 óra
Csökkentett részvételi díj:
Do-In: ingyenes,
Csikung: 5.000 Ft/ tanfolyam (10x1,5 óra)
Jóga: 1.500 Ft/ 5 alkalom
Szükséges eszközök: kényelmes sportruházat, zokni

8  brokáttekercs

Az egyik legismertebb és legnépszerűbb chi kung gyakorlatsor a “Nyolc brokáttekercs (Ba Duann Gin)”. Kínában és azon kívül is széles körben elterjedt és számos stílus keletkezett belőle.

Nagyon értékesnek tartják azt az egészséget, amelyet e gyakorlatok segítségével el lehet érni.

A 8 brokáttekercs elnevezésű gyakorlatsor a 12. századból ered és 8 álló és 8 ülő gyakorlatból áll. Segít az egészség megőrzésében, támogatja a szervezet öngyógyító folyamatait, és fokozza a testi erőt.

A mozdulatok hatására chi (energia, életerő) gyűlik össze a végtagokban, majd az így megnövekedett chi áramolni kezd a testben, és eltávolítja az akadályokat, táplálja a szerveket. A gyakorlatsor átmozgatja az egész testet, lecsendesíti az elmét, elmélyíti a légzést, fokozza a belső szervek körül a chi keringését, segítve őket ezzel a gyógyulásban.

A foglalkozást vezeti: Tóth Ágnes
Időtartam: heti 1x1 óra, összesen 4 alkalom
Csökkentett részvételi díj:
Szükséges eszközök: kényelmes sportruházat, zokni

Előítélet-mentes sorstársak a Tűzmadárban 2013-11-10 19:18

Az egészséges ember a jelent, de jövőjét is csak egészségesként tudja elképzelni. Hárít, minden kórság gondolatától irtózik, még akkor is... részletek