Telefon:

E-mail cím:

Művészet terápia

Művészetterápia

A Katarzis Komplex Művészetterápiás módszer lényege, hogy az évkörön végighaladva ráhangolódunk az egyes hónapok energetikai minőségére, szimbolikájára és engedjük, hogy ezek hassanak ránk, visszaintegráljanak és összekapcsoljanak a természettel és tudattalan világunkkal, hogy mélyebb önismeretre tehessünk szert általuk.

A természet rendjére való ráhangolódás, annak megszokott ritmusa, "rendben tart minket", segít átélnünk és elfogadnunk az Élet természetes ciklikusságát. Az évszakok, hónapok változásaira történő lelki ráhangolódás, a jelenségek megfigyelése aktiválja a sok esetben megrekedt testi és lelki energiáinkat, megküzdő, fejlődést támogató erőforrásainkat, képességeinket.

Ez által rávilágít az állandóság és változás, azaz a megújulás szerepére a lelkiegészség megőrzésében. A terápia folyamatában keletkezett alkotás mintegy tükröt tart az alkotó elé, felkínálva számára az aktuális belső konfliktussal való szembenézés lehetőségét.

Jung szerint: „Az orvosnak a természetet kell vezetőjéül választania, és amit ekkor tesz...az apáciensben lévő alkotó mag fejlődésének az elősegítése.”

Minden emberben benne rejlik a művészet, a szépség iránti vonzalom és önmaga kifejezésének igénye éppúgy, mint maga a „művész” is, aki képes az alkotás, a tánc, vagy éppen egy vers általkifejezni legbensőbb érzéseit, vágyait, félelmeit.

A 8 alkalmas kurzus célja, hogy a résztvevők a gyógyító körtáncok, a szabad alkotás, a versek vagy mesék és a relaxáció segítségével tápláló közeget és eszközöket kapjanak a testi-lelki gyógyuláshoz, életük megújításához, elnyomott érzelmeik, megterhelő élethelyzeteik feldolgozásához.

A foglalkozáson való részvételhez nem szükséges táncos/művészi előképzettség, tehetség vagy hajlam és bármely felnőtt korosztály számára ajánlott. A táncok és a művészeti feladatok egyszerűek, élvezetesek és teljesítményelvárástól mentesek!

Érdemes részt venned, ha:

– szereted a zenét, a ritmust és szívesen adod át magad a színek varázsának, az

alkotás és tánc örömének, a relaxációban való megpihenésnek,

– nehezen fejezed ki magad szavakban, de nyitott vagy ennek művészeti módjaira,

– vágysz egy megtartó közegre, ahol kikapcsolódhatsz és mégis lehetőséged van a

gyógyulásra, egészséged újrateremtésére vagy éppen megőrzésére,

– szeretnél mélyebb önismeretre, megértésre, nagyobb rálátásra szert tenni.

Helyszín: Tűzmadár Ház
A foglalkozást vezeti: Farkas Andrea táncterapeuta
Időtartam: 8 alakalom
Szükséges eszközök:

Irodalomterápia (biblioterápia)

Az irodalomterápia a művészetterápiák egyik ága. Olyan személyiségfejlesztő módszer, amely szépirodalmi művekből kiindulva irányított olvasással segíti a résztvevők önismeretének, személyiségének fejlesztését, hiszen a művek többnyire mindennapi gondokat fogalmaznak meg.

A feldolgozott szövegek szereplőivel való azonosulás lehetőséget nyújt a szereplők konfliktusainak végiggondolására, majd arra is, hogy a tanulságokat a saját élethelyzetünkre vonatkoztatva építsük be az életünkbe.

Helyszín: Tűzmadár Ház
A foglalkozást vezeti: Rohánszky Magda onkopszichológus és Imrei Andrea biblioterapeuta
Időtartam: kéthetente 3 óra

Csökkentett részvételi díj: 5.000Ft/tanfolyam