Telefon:

Név:

E-mail cím:

Tanfolyamokról bővebben

Folyamatosan várjuk a jelentkezéseket csoportos tanfolyamainkra, melyek célja a daganatos betegséggel való megküzdés segítése és az egészség megőrzése. A foglalkozások kezdési időpontjáról érdeklődjön az alapítvány elérhetőségein.

Artemis -MBCR tanfolyam: Tudatos jelenlétre épülő program daganatos betegeknek

A daganatos betegséggel való megküzdést segítő komplex módszer. Az "MBCR" angol rövidítés a tudatos jelenlétre épülő, a rákbetegséggel való megküzdést segítő program elnevezése.
Új, kísérleti programunk folyamatos biztosításában kulcsfontosságú szerepet tölt be a Tarpai Emese Body-Mind Centrum, mely a Tűzmadár Alapítványon belül a tudatos jelenlét, éber figyelem fejlesztését szolgálja. A program gerincét a test és lélek egységének erősítése, a szorongás, stressz okozta terhek feldolgozása, a belső növekedést serkentő kreatív folyamatok beindítása képezi. Eszközül hívjuk ehhez a pszichoedukációt, vagyis a rákbetegséghez és a hozzá kapcsolódó lelki-szociális problémák kezeléséhez szükséges ismereteket, valamint stresszkezelő módszereket, az érzelmek feldolgozását, az egészséget támogató életmód tervezését, kialakítását, stb.

Williams Életkészségek tanfolyam

A hosszan tartó feszültség, a szomorúság, a lehangoltság, a rossz lelki közérzet hozzájárulhat a szervezet testi-lelki egyensúlyának megbomlásához, a betegségek kialakulásához, azok felerősödéséhez is. A tréning során a résztvevők megtanulhatják azt, miként kezelhetik negatív érzelmeiket és gondolataikat, tippeket kaphatnak a mindennapokban önmagukban vagy munkatársaikkal, családtagjaikkal való kapcsolataikban felmerülő problémák megoldásához.

Redford Williams amerikai pszichiáter és felesége dolgozta ki azt a 16 órás tréninget, amely során az elsajátítható készségek az egészséges, önérvényesítő kommunikáció alapjait teremtik meg.

Asszertivitás tanfolyam

Mindennapjainkban, emberi kapcsolatainkban számtalan konfliktushelyzet adódik. Nem mindegy, hogyan éljük meg és hogyan kezeljük ezeket a helyzeteket. Nem mindegy, hogy kommunikációnk segíti vagy gátolja érzelmeink és gondolataink helyes kifejezését. Merünk-e nemet mondani, merjük-e érdekeinket érvényesíteni, s ha igen, tudjuk-e ezt oly módon tenni, hogy ezzel ne romboljuk, hanem erősítsük családtagjainkkal, barátainkkal, kollégáinkkal, környezetünkben élőkkel való kapcsolatunkat.

Az asszertív viselkedés és kommunikáció a pozitív és negatív gondolataink, érzéseink, szándékaink nyílt, őszinte és egyenes, direkt módon való kifejezésének képessége. Érdekeink érvényesítése mások érdekeinek tiszteletben tartása mellett. Segít, hogy felelősséget vállajunk magunkért és tetteinkért, anélkül, hogy másokat bírálnánk vagy hibáztatnánk. Segít konstruktív megoldást taláni akkor, amikor a konfrontáció elkerülhetetlen.

Kommunikációs tréning

A négy alkalomból álló tanfolyam fő témája: „Hogyan kommunikáljak úgy az orvosommal, hogy a beszélgetés végén elégedett legyek?”  A csoportot ajánljuk mindenkinek, aki szeretné megtapasztalni a kommunikáció segítő erejét nehéz helyzetekben!

A tréning különböző technikákat - asszertivitást, stresszkezelést, szembesítést – oktat, de részét képezi relaxáció oktatása is.

Hellinger-féle családállítás

„Bert Hellinger felfigyelt arra, hogy testi-lelki bajaink kialakulását akár generációkon átívelő működési mechanizmusok is befolyásolhatják. Úgy tűnik, mintha sorsunk elválaszthatatlanul összefonódna a kibővített családunk tagjainak sorsával. A tagokból álló egészt Hellinger „családi léleknek” nevezi. Ebbe a nagy egészbe ágyazódik bele az egyes ember élete, és sokszor oly módon irányítja azt, hogy az illető arról nem is tud. A családállítás egy olyan módszer, amellyel az emberek által tudatosan nem érzékelt, csak gátló hatásában megmutatkozó lelki kötés deríthető ki és oldható fel.

Csikung, Do-in

A csikung egy ősi kínai önfejlesztő gyakorlatrendszer, mely testünkre és szellemünkre egyaránt hatással van. A csi életerőt jelent, a kung pedig művelést, gyakorlást. Így a csikung nem más, mint a testen belüli energia áramoltatásának művészete. Ezt a megfelelő testtartással, a mozdulatok és a légzés összehangolásával, valamint az energia keringetésére irányuló figyelemmel érjük el. A tradíció szerint a csikung elsősorban az energiarendszerre hat, és azon keresztül fejti ki hatását az egyes szervrendszerekre.

A csikung előnyei közé tartozik az is, hogy a mozdulatok kifejezetten lassúak, ezért a formagyakorlat elvégzése nem jelent túlzott fizikai megterhelést. A gyakorlatok segítségével képessé válunk a bennünk áramló energiák kiegyensúlyozására, teljesítőképességünk javítására, gyógyulási folyamataink megsegítésére és belső harmóniánk megteremtésére.

A Do-In egyszerű mozdulatokból, nyújtásokból, légző gyakorlatokból és önmasszázsból álló rendszer, amely segíti testünk-lelkünk harmóniájának megőrzését, öngyógyító erőink aktivizálását.A gyakorlatok elsősorban a meridiánokra hatnak, ezeken keresztül érjük el az energiaáramlás harmonizálását, a blokkok oldását. A mozdulatok végzése során nagyon fontos szerepet kap a figyelem és a légzés. Az órák végére a résztvevők általában „könnyebbnek”, energikusabbnak, ellazultabbnak, nyugodtabbnak érzik magukat.A módszer könnyen elsajátítható, így az otthoni, mindennapi rutin részévé is válhat.

Tudatos táplálkozás- Tudatos étkezés (Mindful Eating)

Kutatások szerint a daganatos betegségek 30-40%-a megelőzhető lenne a helyes életmódbeli és táplálkozási szokások megvalósításával. Nem mindegy tehát, hogy mit eszünk, sőt az sem, hol, milyen körülmények között, hogyan fogyasztjuk el a táplálékunkat: rohanva, kapkodva, a TV előtt ülve, vagy nyugodt körülmények között, odafigyelve magunkra, örömünket lelve az étkezésben. A tudatos étkezés tanfolyam kutatási eredményekre alapozva tesz javaslatokat arra, mit együnk és mit ne, ha a táplálkozást is szeretnénk felhasználni gyógyulásunk elősegítése vagy egészségünk megőrzése érdekében. Megismerkedünk majd egészséges alapanyagokkal, élelmiszerekkel, sőt meg is ízleljük, el is készítjük őket. De ezen túlmenően megismerkedünk majd az éhség különböző formáival, elméletben és gyakorlatban is megismerjük, megtapasztaljuk a tudatos étkezés előnyeit, egészségre gyakorolt pozitív hatásait.

Autogén tréning tanfolyam

A relaxáció tudatunk erejének mozgósítása testi és lelki egészségünk védelmében. Az autogén tréning (AT) a stressz leküzdésének egyik leghatékonyabb, Nyugaton kifejlesztett módszere, mely egyszerű mentális gyakorlatok sorából áll.

Vezetésemmel a Schultz-féle klasszikus Autogén-tréninget tanuljuk, heti másfél órában, összesen 10 alkalommal, ebbe beleszámít az első, tájékoztató előadás, és az utolsó lezáró foglalkozás is.

Ennyi idő alatt, csak napi, rendszeres otthoni gyakorlás mellett, fokozatosan, lépésről lépésre haladva lehet „autogén” (önszuggesztív) módon elsajátítani ezt a relaxációs eljárást!
Az Autogén Tréning tehát, nyugodt fizikai állapotban végzendő, mentális gyakorlatok sorozata, egy befelé forduló passzív koncentráció, melynek hatására a feszültségek leépülnek, feloldódnak, és az egyre növekvő belső nyugalom és higgadtság elérésével  harmonikusabbá válnak a test akaratlagos és vegetatív folyamatai.

A rendszeres gyakorlással javul a konfliktuskezelő és teljesítőképesség, a koncentráló,  és megjegyző képesség, csökkenek az elalvási és átalvási zavarok, fájdalomcsillapítás érhető el a fájdalomküszöb eltolásával, kiegyensúlyozottabbá és nyugodtabbá válhatunk a mindennapjainkban

A tizedik alkalom, minden csoport végén, nyílt gyakorló nap valamennyi Tűzmadár Alapítványnál Autogén Trénget végzett számára.

Erőt meríteni a stresszből meditáció segítségével

Könnyen elsajátítható meditációs gyakorlatok segítségével megtanuljuk a stressz energiáját a hasznunkra fordítani. Olyan meditációs gyakorlatokat ismerünk meg, amelyek segítségével támogatni tudjuk belső szerveink működését, elérhetjük, hogy idegrendszerünk és testi energiáink kiegyensúlyozottá váljanak, hogy negatív érzéseink pozitív hajtóerővé transzformálódjanak.

A meditációk egyensúlyt és nyugalmat teremtenek bennünk, örömtelivé tesznek, ellazítanak, növelik a tudatosságunkat.

Jóga

A jóga szó nem csak indiai mozgást jelent. Sokkal mélyebb az üzenete: annyit tesz, mint összekötni, vagy egyesülni. Mindig egy belső utat jelöl, amit a személy bejár szíve felé haladva, hogy megértse, felszabadítsa, meggyógyítsa és felvállalja önmagát. Virág és Magunam különleges mozgásokkal és a hozzájuk tartozó belső gyakorlatokkal várják az érdeklődőket ősztől, csütörtökönként a Tűzmadár házban. Kétszer Virággal, egyszer Magunammal gyakorolhatnak a résztvevők.

Virág gyakorlatai a tibeti jógából és a Női Bölcsességből táplálkoznak, alaposan megmozgatnak, de nem terhelnek meg. Specialitásuk, hogy megtanítanak kommunikálni a testtel, a szervekkel, és a bennünk rejlő erőkkel. Örömteli, lelkesítő gyakorlatsorok mindenkinek.Magunam gyakorlatait áthatja a klasszikus jóga és a belső alkímia. Tőle olyan technikák tanulhatók, amelyek segítségével könnyű megőrizni a belső békét, egyensúlyt, és legfőképpen teret nyitnak a nyugalom felé.

Akvarell festés kezdőknek

Várjuk a gyógyulásuk iránt elkötelezett betegek jelentkezését!

Előítélet-mentes sorstársak a Tűzmadárban 2013-11-10 19:18

Az egészséges ember a jelent, de jövőjét is csak egészségesként tudja elképzelni. Hárít, minden kórság gondolatától irtózik, még akkor is... részletek